Thema: reizen en cultuur.

“Ik begin met een trein, zodat je denkt: we gaan reizen.”

‘Je kunt beter één mijl reizen dan duizend boeken lezen, zei de Chinese wijsgeer Confucius ooit. Dat klopt, vind ik. Door te reizen ontwikkel je je. Reizen en cultuur vond ik een goed thema voor mijn pop-upwand.

Na de HBS ging ik varen omdat ik niet wist wat ik wilde. Op mijn achttiende liep ik al rond in steden als New York, Buenos Aires en Rio de Janeiro. In het begin vond ik alles maar vreemd, tot ik kerken, musea en stations binnenging en me verdiepte in wat ik zag.

Toen ik later voor het World Trade Centre in Amsterdam ging werken, werd ik voor concerten en openingen van musea uitgenodigd. Hoe meer je met kunst in aanraking komt en erover leest, hoe interessanter het wordt. Daarom studeerde ik na mijn pensioen cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit.

Bij de kunstwerken die ik als gastconservator selecteerde, dacht ik aan de mensen die hier wonen. Te abstract werk begrijpen zij niet en het gaat niet alleen om wat ik mooi vind. Ik begin met een trein die over een brug ratelt, zodat je denkt: we gaan reizen. Daarna zie je landschappen, stedengezichten, een strand, allemaal kleurrijk. Het meest abstracte werk toont een weerspiegeling van land op water, want dat zie je als je met een schip langs de kust vaart.’