Thema: oorsprong.

“De schoonheid van toeval en verval.”

‘Als klein kind boetseerde en tekende ik al veel en van beroep ben ik grafisch ontwerper. Ik ontwierp verpakkingen en huisstijlen voor onder andere Douwe Egberts en later begon ik voor mezelf.

Ik verwachtte dat wij als gastconservatoren een verbinding zouden moeten leggen tussen de binnen- en buitenwereld van de bewoners hier, maar we mochten echt ons eigen thema kiezen. Ik kwam uit op Oorsprong: waar komen dingen vandaan en waarnaar verdwijnen ze weer? Verval, vernietiging en wat daaruit kan voortkomen, vind ik een spannend thema. Dat speelt nu in onze wereld, maar ook in de natuur is het een doorlopend proces: verval en nieuw leven. Toch viel het tegen om daar kunstwerken bij te vinden.

In Hilversum trof ik een majestueus werk van John Konijn. Het verbeeldt iets kleins, onkruid tussen tegels, maar dat maakt hij dan wel twee meter. Alsof hij wil zeggen: kijk naar de kleine dingen in de wereld en in de natuur. Het plantje ziet er niet meer zo mooi uit, de vergankelijkheid straalt er vanaf. In de beelden, kleuren en volgorde probeer ik de door mij gekozen kunstwerken elkaar te laten versterken.

Abstract-figuratieve kunst heeft mijn voorkeur. Wat ik uitkoos, zou bij ons thuis kunnen hangen. Ik vind dat je er een verhaal uit kunt afleiden, maar er zijn vast ook veel mensen die zich afvragen: wat is dit?’