Thema: verbinding.

“Van elkaars cultuur genieten en leren; zo ontstaan de mooiste dingen…”

Marijke Kemp hoopt op en verwacht een mooie en leuke expositie in het Pop-up museum. ,,Zelf ben ik er helaas niet”, vertelt de gastconservator. ,,Ik ga naar mijn dochter in Amerika, ook iets om naar uit te kijken. Toch wilde ik meewerken om de expositie tot stand te brengen. Dat is beter dan helemaal niet meedoen.”

Marijke was tot voor kort directeur van Kunstmagneetschool De Egelantier en heeft vanzelfsprekend veel affiniteit met kunst. ,,Kunst is voor mij heel breed. Ik kan genieten van impressionisme, daar kan je veel gevoelens in terugvinden. De nieuwe stijl van een kunstenaar als David Hockney kan mij verrassen. Kunst waarbij je weg kunt dromen, voor mij is dat erg mooi.”

Volgens Marijke is kunst meer dan alleen genieten. ,,Kunst is stimulans voor je hersenen en zorgt voor herleven van mooie herinneringen en blijdschap. Dat het Pop-up museum juist in een verzorgingshuis wordt gehouden is daarom zo mooi. Met de leerlingen van de Egelantier hebben wij onlangs een expositie in Molenschot gehouden waar ouderen door onze leerlingen geportretteerd zijn.

Het is leuk om aan de hand van een thema mee te werken aan de expositie. Zo kies je kunstwerken die je niet direct thuis zou ophangen. Ik koos voor verbinding in de breedste zin van het woord. Dus verbinding met jezelf, familie, vrienden, maar ook verbinding tussen mensen van oud tot jong en verschillende culturen via muziek , kunst en natuur.”

Het dynamische van kunst, de voortdurende verandering, kan Marijke verrassen en verwonderen. ,,Ik ben met de kerst samen met de kinderen naar een moderne uitvoering van De Notenkraker gegaan. Ik wist vooraf niet dat het een moderne versie zou zijn. Gelukkig niet, anders was ik niet gegaan. Nu werd ik verrast door een geweldig origineel ballet. Dat is wat kunst met je kan doen. Ik heb veertig jaar in het Smitsveen gewerkt en daar heb ik gemerkt dat integratie bevorderd wordt door kunst en ik heb mogen ervaren dat klassieke muziek kan ontroeren, van kleuter tot groep 8.”