Thema: kunst waar ik warm van word.

“Ik ruik de zee, hoor het water ruisen; ik voel de warme zomerdag.”

Marijke Roest heeft veel met beweging. Daartoe liet zij zich in eerste instantie inspireren bij haar keuze als gastconservator. ,,Ik ben beweegmakelaar. Het is mijn taak om mensen weer in beweging te krijgen. Daarom heb ik gezocht naar kunst waar beweging in zit. Echter ik liet mij te veel leiden door het thema.”

Marijke besloot om het roer om te gooien. ,,Ik ging voor kunst waar ik blij en warm van word. Mijn smaak is wat dat betreft heel breed. Ik hou van surrealistisch tot een mooie pentekening van Beatrix en alles wat daar tussenin zit. Kleurrijk en grof, gezichten en mensen. Ik realiseerde mij dat in veel van de uitgezochte werken voornamelijk vrouwen afgebeeld zijn. Mijn keuze is niet vanuit een thema. Ik heb gekozen wat ik mooi vond.”

Het werk van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907-1954) kan Marijke ontroeren. ,,Het verhaal van Kahlo die een ernstig ongeluk kreeg op haar 18de is bekend. Haar werk karakteriseert zich door de vrolijke kleuren. Misschien voel ik ook connectie met haar, omdat ik zelf ook ooit een ernstig ongeluk heb gehad.”

Haar dagelijkse taak als beweegmakelaar is om mensen van de bank af krijgen en hun inspireren om te bewegen. Volgens Marijke heeft die taak veel connectie met kunst. ,,Ik moet mensen andere inzichten tonen. Bijvoorbeeld laten inzien dat wandelen goed is voor je geest en je lichaam. Dat is maar een voorbeeld hoe bewegen een mens kan helpen. Kunst laat mensen ook andere inzichten zien. Ik ben ervan overtuigd dat kunst en muziek goed zijn voor je geestelijk welzijn.”

De expositie in het Pop-up museum in Molenschot kan mensen ook letterlijk in beweging krijgen. ,,Pak de fiets of ga wandelen en kom genieten van de kunst in Molenschot. Daar is geen stopwatch of stappenteller voor nodig.”